MXp

Profetiska reflektioner om samhälle, yttrandefrihet & demokrati

Politisk och personlig äldreomsorg och anhörigvård - Exemplet Karl och Signe

Publicerad 2014-04-29 19:12:00 i Politik,


RIKSREVISIONENS RAPPORT om anhörigvård har i dagarna aktualiserats i massmedias nyheter och på ledarspalterna.

VI PÅ MXp-REDAKTIONEN vill rikta uppmärksamheten på anhörigvårdens objekt, åldringen. Vi presenterar ett autentiskt fall, men namnen är fingerade. Detta ger en djupare förståelse för anhörigvårdarens många gånger mycket svåra roll.

SVT berör riksrevisionens rapport med en en intervju av juristen Dilan Uhan och hans anhörigvård av sin mor...

svt

Se Var dag är en kärleksförklaring

KARL & SIGNE


KARL & SIGNE (fingerade namn) handlar om ett par pensionärer som vi känner mycket väl. De har gett bloggredaktören på MXp lov att skildra deras vardagsverklighet. Karl är maken och anhörigvårdare; Signe makan som bl.a. drabbats av stroke och är rullstolsbunden. Så här berättar Karl:

- EN MORGON för några år sen vaknade Signe med att hon inte kunde röra sin högra arm. Vi ringde på ambulans. På sjukhuset konstaterades att hon drabbats av en stroke. Året före på Mors dag ramlade Signe och bröt höger knäled. Därmed började rullatorlivet. Med stroken började rullstolslivet. Sedan ramlade Signe en valborgsmässoafton och bröt vänster höftled. Dessa händelser innebär också att vi under längre och kortare tid har fått vara med om eftervård på tre olika vårdhem.

BLAND VARDAGSRUTINERNA hör nu kontakt med arbetsterapeuter, fotvårdare, sjukgymnast, diabetessköterska, nattpatrull, läkare, apotek och vårdplanerare. Hela vår tillvaro med händelserna slag i slag efter Mors dag för några år sen har vänt upp och ner på våra liv. Dessförinnan var vi friska och krya utan egen erfarenhet av sjukdom och lidande. Nu är livet för oss något helt annorlunda - begränsat och inrutat som det blivit.

Skulle du vilja berätta hur en vanlig dag ser ut. Hur ser det ut? Vad får du, Karl, vara med om?

- Javisst, det ska jag göra. Så här är det...

Signe är i stort sett beroende av min hjälp och närhet under dygnets alla tjugofyra timmar. Å andra sidan är jag helt beroende av Signes hjälp exempelvis vid vårt veckohandlande. Tre gånger i veckan. Det är en högst påtaglig hjälp, eftersom jag själv inte skulle klara av att bära hem ICA-kassarna. Mitt förmaksflimmer med Waranmedicinering tillsammans med mycket dålig kondition betyder att jag inte skulle klara handlandet utan Signes hjälp. Hennes knän i rullstolen "bär" de tunga kassarna.

Signe är framför allt beroende av mitt nära stöd vid sänggåendet; med att lyfta upp ben och kropp i sängen; vid förflyttandet från rullstolen till WC- & duschstolen; upp- och nedsittningen på toalettstolen med att hålla balans och bytandet av pants (tena.se). Ett påtagligt fysiskt handikapp är att Signes ben har mycket begränsad styrka och rörelseförmåga. Dessutom orkar Signe inte vara uppe mer än tjugo minuter åt gången; det betyder att det blir ganska många "sit ups" under ett dygn.

Vardagsbestyren har vi uppdelade så att jag har hand om allt praktiskt i hemmet, vad vi ska handla och att laga mat, tvätta, städa, skura samt sköta bankärenden och nätkontakterna via e-post. Signe har hand om telefonsvarande, telefonkontakter, brevskrivande och kontakt med barnen vilka är bosatta runt om i Sverige. Eftersom Karolina, Maria, Johannes och Birgitta alla bor mellan 25 till 100 mil hemifrån ses barn och föräldrar inte oftare än två-tre gånger på ett år.

Signe har alltså uppenbara fysiska handikapp. Men har hennes stroke drabbat hjärnan för övrigt? Vad säger du, Karl?

- Signes närminne är inte "up to date". Några andra smärre handikapp kan vara något påfrestande. Men, frånsett detta är Signe samma gamla Signe. Hennes intellektuella kapacitet - teol. och fil.mag som hennes CV utvisar - är oskadad. Hon läser Dagens Nyheter, Bibeln, Homandeckarna - av Jan Mårtenson, har läst alla, läser varje ny som kommer. Och Owe Wikström, Leif GW Persson, Sven Reichmann, Karin Fossum med flera. Hon löser dagligen korsord; frågar mej ibland och med datorns hjälp kan Signe få ett ord på vägen.
Med andra ord, Signe är intellektuellt i stort inte skadad av stroken.

- Våra barn har under den senaste tiden allvarligt vädjat till oss om att flytta till nån form av äldrevårdsboende. Av omsorg om att deras mor får den vård och omsorg som hon behöver. Men också lika mycket av omsorg om sin far som de upplever har för stor börda som anhörig. Måste ge dem rätt. Kanske en (1) av hundra anhöriga skulle klara av det jag gör.
"Aldrig i livet jag flyttar" var Signes bestämda hållning. Barnen både vädjade med brev, telefonsamtal och kontaktade vårdplanerare samt var närvarande vid ett möte med vårdplanerare och arbetsterapeut. "Dessutom vill jag att Karl ska flytta med mej och att vi får bo kvar i området" var Signes klara direktiv. Senare erbjöds vi ett "anhörigboende" (alls inget anhörigboende!) med ett rum och kokvrå där jag skulle placeras i kokvrån.

Kommunen har i tätorten inte längre något anhörigboende. Det lönar sej inte längre. Ofta läser man om att äldreboenden ute i landet antingen köps upp av t.ex. Bert Karlsson eller exproprieras för invandrargrupper. Kommunerna tjänar på flyktingbehoven - man får ju bidrag, bevars - men tjänar inte en riksdaler på den gamla äldreomsorgen. Under senaste mandatperioderna har det blivit 10 000 färre platser på äldreboenden.

Karl, nu vore det intressant att få ta del av några konkreta ögonblicksbilder från dina anhörigvårdande timmar med Signe.

Allra först vill jag säja att mycket av tiden 24/7 är givande stunder. Vi delar tankar om tiden och evigheten utifrån Skriften eller skeenden i stora världen eller i den lilla världen. Våra barn och elva barnbarn, möten med nya och gamla vänner. Promenaderna till affärscentrum är glädjande stunder.

* Anhörigvårdandet betyder byte av tre nattlinnen från nattens timmar, våta blusar och våta innebyxor från den nya dagen. Nya tvättider åtta gånger i månaden (klockan 06-10). Varför detta nedvätande? Somliga mer andra mindre. Diabetes är en bidragande orsak. Vad är sant och falskt om urinläckage?

* Anhörigvårdandet innebär femton - tjugo minuter av påklädande inför ärende till affären, apoteket, vårdcentralen, sjukgymnastik, fotvård, frissan. Påklädandeproceduren är full av små förtretligheter som att orka stå kvar så att jag får dra upp byxorna eller rätta till tröjan eller jackan innan det blir dags att sätta sig i rullstolen, att sitta rätt och inte snett...

* Anhörigvårdandet kan innebära att riva isär ett rent lakan för att bandagera ett blödande huvudsår efter att Signe råkat ramla i golvet. Torka rent från ett blodigt golv i hallen. Att försöka dra Signe med hjälp av en filt mot sängen. Att ringa nattjouren för att få hjälp dels med riktigt omläggande av såret, dels få hjälp att lyfta upp Signe upp i sängen.

* Anhörigvårdandet kan någon gång innebära att vid toabesöket tvätta bak, ben, lår, toastol och golv från kletig avföring. Samtidigt få Signe att känna trygghet trots 'olycksfallet'. Att det här är Okey för Karl. Smidigt och kärleksfullt löses problemet.

* Anhörigvårdandet innebär 24 timmars beredskap. Du sover max två timmar under dygnets nattliga timmar. Efter morgonens första toabesök ska frukosten finnas på bordet kring 5.30. Bäddning med nytt lakanskydd (80x170). Eventuell utfärd. Lunch (stekta pannkakor) 11. Eftermiddag 14 (jordgubbskräm). Kvällsmat 17.30 (hamburgare). Kvällsmedicin. Signe sover vid 20 om det inte är På spåret på TV. Toabesöken kring var 90e minut.

TILL SIST

Utifrån mitt perspektiv ville jag kanske visa vem Signe är. Inte sällan får hon ute på våra vandringar frågan: "Hur har du det?" eller "Hur går det för dej, Signe?" Och svaret är alltid: "Det är bara bra!" När jag själv har fått ynnesten att leva nära min kära kan jag inte låta bli att berätta något. Signe är i alla lägen i alla omständigheter enbart tålmodig och tacksam. Denna hennes hållning måste jag säga är ofattbar.

Häromkvällen påminde jag Signe om att vi i kyrkan undervisats om att sjukdom, lidande och död har sitt ursprung i den Ondes närvaro i skapelsen; men efter Jesu Kristi död på korset är denne besegrad. Det vi ser idag av sjukdom, lidande och död är endast efterverkningar av den Ondes härjningar. Med tårar trillande nedför kinderna sa jag: "Detta har jag i tro kunskapsmässigt ju känt till, men den egna djupa erfarenheten av sjukdom och lidande i ditt liv - nära dej dessa år sen Mors dag får några år sen - det är något helt nytt för mej."
AFTONBLADET: Anhöriga utnyttjas av snåla kommuner
GÖTEBORGS-POSTEN: Förbättra stöd till anhörigvårdare
EXRESSEN: Anhöriga får sköta vården i M-Sverige
VÄSTERBOTTENS KURIREN: Anhörigvårdare behöver bättre stöd
SMÅLANDSPOSTEN: Stärk den familjenära vården


AKTUELLT: Läs även andra intressanta bloggar om: äldreomsorg, äldrevård, anhörigvård, politik, valet 2014, Karl och Signe, MXp, Dag Selander ::

Om MXp:


Kontakt


Min profilbild

Dag Selander

KontaktPrenumerera och dela

Till bloggens startsida


Kategorier


Arkiv