MXp

Profetiska reflektioner om samhälle, yttrandefrihet & demokrati

Adventskrönika om kryddnejlikor, BB och Oljeberget

Publicerad 2014-11-30 22:50:00 i Krönika,


 ...

För ovanlighetens skull delas här tre högst

personliga reflektioner i Adventstid:1. Nejlikor, 2. BB, 3. Oljeberget1. NEJLIKOR

Adventstid på Willys betyder också att Glöggen (2,5 %) ställts fram för kunderna. Kyrkan på Råslätt bjöd på glögg vid julbönen häromåret. Tjänstgörande prelat Birgitta Aschan förtäljde: ”Du kan dricka den här glöggen och ändå köra bil”, det vill säga det var glögg som var stark som svagdricka (2,5 %).

Själv dricker jag med kär hustru Brita glögg med förtjusning. En särskild anledning till min förtjusning är att glöggen innehåller inte bara kanel, ingefära, kardemumma, pomeransskal utan också och framför allt den ljuvliga kryddnejlikan; och den kryddan påminner mej om mina gamla goda tider som ostmästarvikarie. Glöggens nejlika för mej tillbaka till en speciell sommar med Västerbottensost och Svecia - http://wordwithworks.wordpress.com/2014/11/12/vasterbottensosten-kung-och-kronstamplad/ - samt även just Kryddost – en ost som ibland tillverkades när mjölkkvaliteten var sämre på grund av foderbyten och många sindjur.

2. BB

Den 24 november 1967 föddes vår lilla Cecilia på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon vägde bara 2,2 och fick börja livet med tre veckor i kuvös. Eftersom föräldrarna var svenskkyrkliga var det naturligt att den lilla nöddöptes drygt en vecka gammal på Första Advent.

Under eftermiddagen i samband med adventsmiddagen påminde Cecilias mamma Brita dopförrättaren Eric Segelberg som var lärare i religionshistoria vid teologiska fakulteten i Uppsala vad han sagt vid en föreläsning: ”I det gamla Egypten fanns det prästinnor – mycket vanligt i hedniska religioner.” Han log och berättade att han skulle föreläsa i USA kommande vecka; då skulle han berätta om detta dop på Akademiska, då han var tvungen att bära munskydd; hans doktorsavhandling handlade om Mandéer; de använde munskydd i sina riter. *

3. OLJEBERGET

Advent är väntans tider. Tider som är apokalyptiska tider. Väntan på att Kristus återkommer som han lämnade sina efterföljare och lärjungar på Oljeberget. Han ska återkomma som han lämnade oss.

En tankeväckande text av Aril Edvardsen i Troens bevis belyser de apokalyptiska tiderna:

1. Jesus varnade om faran för mänsklighetens utplåning.
2. Massutrotningsvapen som är gömda vid Eufrats område.
3. Kontroll över varje människa genom digital teknologi och det universella identifikationsmärket.
4. Den globala visuella revolutionen

Läs avsnitt 4 om Oljeberget i texten Apokalyptiska

tider http://www.tidenstecken.se/apokalyp-tider.htmFOTNOT
* Eric Segelberg citeras också i en MXp-text om Kvinnochauvinism http://mxp2.se/2014/november/kvinnochauvinismen-spelar-i-all-svenskan-mannen-spelar-i-div-7.html#comment  

Dag Selander

AKTUELLT: Läs även andra intressanta bloggar om: Oljeberget, Advent, glögg, kryddnejlikor, kryddost, kuvös, BB, nöddop, Eric Segelberg, prästinnor, mandeism, Kristi återkomst, Willys, Råslätt, apokalyptisk ::

Om MXp:


Kontakt


Min profilbild

Dag Selander

KontaktPrenumerera och dela

Till bloggens startsida


Kategorier


Arkiv